Christer Eriksson

 

utanför boxen

 

Omslag

 

CHRISTER ERIKSSON

UTANFÖR BOXEN
Noveller

 
 

212 sidor

ISBN: 9789187483349

 

179 kronor
Frakt enligt postens billigaste taxa tillkommer

 

Författaren Hake är en tratt för röster och intryck.

 

Hake vet sällan hur en berättelse ska börja eller sluta.

 

Berättelsen föds någonstans i hjärnan under skrivandets gång.

 

Med små nyanser och meningsförskjutningar bygger författaren upp sina noveller till att bli både humoristiska och psykologiskt överraskande. Några av berättelserna är djupt tragiska och drabbar läsaren på ett så starkt sätt att tanken på det som skildrats är omöjlig att släppa.

 

Novellsamlingen Utanför boxen ger en unik inblick i Christer Erikssons litterära författarskap och språkliga laboratorium. Erikssons experiment genom åren med språk, motiv och form i de olika romanerna har här gett avtryck i en humoristisk, allvarlig och tankeväckande samling texter som hamnar någonstans i gränstrakterna av novell, prosadikt, satir och essä.

 

”Detta är ett existentiellt författarskap, som söker sig in i det mest okända, till grundförutsättningarna för människans vara. Och det är alltid mycket vackert, skrivet på en prosa som har få motsvarigheter i den samtida svenska litteraturen … Christer Eriksson besvarar inga frågor, han ger dem gestalt.” (Mats Gellerfelt, Svenska Dagbladet)

 

Christer Erikssons experiment med språk, motiv och form har genom åren givit avtryck i en humoristisk, allvarlig och tankeväckande samling texter som hamnar någonstans i gränstrakterna av novell, prosadikt, satir och essä. Texterna i den här boken är inte motiviskt eller stilistiskt enhetliga. Snarare vittnar de om hur stora möjligheterna är till gestaltning även utanför de gängse litterära stigarna.

 

Utanför boxen är en unik samling texter som med udda nycklar öppnar många dörrar till Christer Erikssons litterära laboratorium. Novellsamlingen kan mycket väl användas i undervisningssyfte och även studeras av dem som själva vill påbörja den äventyrliga resan att gestalta egna tankar, fantasier och erfarenheter utan att fastna i konventionerna.

 

Christer Eriksson

(f. 1943) har gett ut ett tiotal romaner. Han har belönats bland annat med Svenska Dagbladets litteraturpris (1986) och med Litteraturfrämjandets Stora Romanpris (1991).

 

Beställ