Torbjörn Andersson

 

"spela fotboll bondjävlar!" del ett

 

Omslag

Torbjörn Andersson

"Spela fotboll bondjävlar!" Del 1

 

Häftad,

510 sidor

ISBN

9789187483219

SLUTSÅLD

 

NYTRYCK 2016

 

OM BOKEN

 

I ”Spela fotboll bondjävlar!” berättas historien om våra stora fotbollsklubbar och deras betydelse för sina hemstäder. Vad är det egentligen för skillnad mellan Malmö FF, Helsingborgs IF och Landskrona BoIS i Skåne och mellan IFK Göteborg, GAIS och Örgryte IS i Göteborg? Och vad har Mjällby AIF och Östers IF för speciella egenheter? Hur har klubbarna fått sina karaktärer? Genom ett infallsrikt och ovanligt källmaterial skildras fotbollen i Helsingborg, Landskrona, Malmö, Listerlandet, Växjö och Göteborg på ett helt nytt sätt. Vilka klubbar är de största rivalerna? Var betyder fotbollen allra mest? Vilken klubb är folkligast? Vilken klubb är mest skånsk? Är Göteborg fotbollens huvudstad? ”Spela fotboll bondjävlar!” ger svaren och avslutas med en analys av tillståndet inom dagens svenska klubbfotboll.

 

Hur står det till med den svenska klubbfotbollen i en globaliserad värld? Väcker den starkare lokalpatriotiska känslor till liv 2010 än den gjorde 1950? Betyder klubbarna mer idag för sina städer och hemorter? Har rivaliteterna mellan lagen ökat eller minskat? "Spela fotboll bondjävlar!" tar ett helhetsgrepp på frågan om fotbollens historiska betydelse för den lokala identiteten.

 

Torbjörn Andersson

 

Torbjörn Andersson (f. 1963) är historiker och lektor i idrottsvetenskap på Malmö högskola. Han har tidigare tillsammans med Aage Radmann skrivit boken Från Gentleman till Huligan? (Symposion 1998) och själv författat Kung fotboll (Symposion 2001; Arx Förlag 2014) samt ”Spela fotboll bondjävlar!”, Del 1 (Symposion 2011) och ”Spela fotboll bondjävlar!”, Del 2 (Symposion 2016).

 

Pressröster om "Spela fotboll bondjävlar!" del 1

 

”Torbjörn Anderssons kultur- och mentalitetshistoriska storverk ...”

(Aftonbladet)

 

”... den bok om svensk klubblagsfotboll som redan direkt efter publiceringen är genrens standardverk ... I disciplinen fotboll utan boll håller Torbjörn Anderssons forskning världsklass!”

(Smålandsposten)

 

”Det här är årets bok – helt oumbärlig för oss som vill veta något om fotbollens samspel med samhället.”

(Folkbladet)

 

Beställ